Урок 5: Основни туристически обекти в Република България

Основни туристически обекти в Република България - слушай аудио

ВЕЛИКО ТЪРНОВО - столица на България през Х-ХV в.

-         Архитектурно-исторически резерват "Царевец"

-         Регионален исторически музей

-         Архитектурно-музеен резерват "Арбанаси"

Повече от 200 години град Велико Търново е бил център на политическия, стопанския и културния живот. На хълма Царевец били изградени Царският дворец и Патриаршията - двете главни институции за това време, както и множество административни и жилищни сгради, разположени по склоновете му. Днес Царевец е музей на открито, който пресъздава историята на средновековната българска държава.

Регионалният исторически музей във Велико Търново е най-старият и най-големият извън столичен общо исторически музей. Създаден е през 1871 г. Във фондовете на музея се съхраняват над 200 000 експоната от праисторията до най-новата история.

Арбанаси е уникално селище на 4 км. от Велико Търново, известно със старинните си къщи-крепости, църкви и манастири. Отворени за посещения са Хаджиилиевата и Констанцалиевата къщи, църквите "Рождество Христово" /ХVI в./ и "Св.Св. Архангел и Михаил" /ХVII в./ с богати колекции от стенописни със световна известност.

ПЕЩЕРА МАГУРАТА

„Магурата" е едно от чудесата на българската природа. Образуването й е започнало преди около 15 милиона години. Тя е една от най-големите пещери в България и представлява обширен подземен лабиринт (общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м). Образуванията в Магурата са впечатляващи - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко" (мека варовита колоидна маса, която по-късно се втвърдява). Някои от тях поразяват както с красотата си, така и с размерите си. "Големият сталактон" има височина над 20 м и диаметър на основата 4 м, а "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. В пещерата се намират уникални рисувани скални изображения, датиращи от IX-XIII век преди Христа. Изобразяват култови и ловни сцени, танцуващи женски и мъжки фигури, двуглаво женско изображение, ловци, животни, звезди, оръдия на труда, растения.

БЕЛОГРАДЧИК

-         Исторически музей

-         Белоградчишки скали.

В Историческия музей - Белоградчик в над 6000 експоната са представени историята, бита и обичаите на местното население. В музея са изложени експонати, свързани с въстанието от 1850 г. срещу турските поробители, както и богата нумизматична колекция и колекции свързани с домашните занаяти, носии и предмети на бита. Към музея има отдел Природа, в който са представени редки екземпляри от местната флора и фауна.

Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западна Стара планина и обхващат район, дълъг 30 км и широк 15 км. Внушителни конгломерати, пясъчници и варовикови натрупвания със червеникави, сиви и жълти оттенъци изграждат Белоградчишките скали, а в следствие действието на естествените природни сили дъжд, вятър и слънце в продължение на 200 милиона години са се образували причудливите скални образувания. Природата е изваяла от безформения камък скулптури на митични същества и хора, животни и птици, с които са свързани много легенди.

РИЛСКИ МАНАСТИР

Най-големият манастирски комплекс в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров. Рилският манастир е основан през 10 век от българският монах Св. Иван Рилски, чиито мощи са изложени в главната църква. Жилищните крила с килиите затварят обширен вътрешен двор, в средата на който, до средновековната Хрельова кула, се издига главната манастирска църква "Света Богородица". Забележителни са стенописите от XIX в., дело на майстори от Банско и Самоков. Днес в манастира се съхраняват ценни български писмени паметници - около 250 ръкописни книги от XI - XIX век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др. В манастирския музей се пази уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво и е кръстен на своя създател. Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Рилският манастир е в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО.

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Печат има в хижа Скакавица и хижа Рилски езера. Седемте рилски езера са едно от най-красивите места в България. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамка, ограден от връх Сухия чал, Отовишки връх и Харамията в северозападната част на Рила. Официално приетата номерация на езерата ги проследява отгоре надолу: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман. При тихо и слънчево време, те са спокойни и бистри, а при буря тъмни, страшни и разпенени. През зимата те замръзват и се покриват с дебел сняг.

ПАНАГЮРИЩЕ

-         Къща-музей "Райна Княгина"

-         Историческа местност "Оборище"

Родната къща на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня (1856-1917 г.) разказва за подвига на българската учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание. Легендарното знаме е изложено в музея. На него са изобразени разярен български лъв и крилатия девиз Свобода или смърт, има размери 2 на 1,5 м, с две лица, поръбено със сърмена ивица. В двора са погребани костите на героинята.

БАТАК

-         Исторически музей

Град Батак е разположен в Западните Родопи, по склоновете на Баташката планина. Отстои на 36 км от гр. Пазарджик и 16 км южно от гр. Пещера. Името на града се свързва най-вече с Априлската епопея 1876 година, когато след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шест хилядното население на Батак и градът е изгорен до основи. Чрез великата саможертва на Батак светът узнава за България и нейната воля за освобождение. Историческият музей в Батак е открит през 1976 г. Експозицията съдържа над 500 експоната от историята на града - богат снимков и документален материал, оригинални вещи от епохата на Възраждането, Априлската епопея 1876 г. и Руско-турската освободителна война 1878 г.

СОПОТ

-         Къща-музей "Иван Вазов"

-         Девически метох

Град Сопот е разположен в плодородната Карловска долина, част от легендарната Розова долина, на 5 км западно от Карлово. Град Сопот е родно място на Иван Вазов Патриарха на българската литература. Родната къща на писателя се намира в централната част на града, на площад Иван Вазов. Действителната къща е разрушена в годините преди Освобождението на България от турско робство и реконструирана през 1932 година. Музеят е открит през 1935 г.

Девическият манастир Въведение Богородично има дълго и многовековно съществуване. Основан е през 1665г. В Сопот, в Метохът Васил Левски неведнъж намира изход от тежките и опасни преследвания, на които постоянно е изложен, и не веднъж спасява живота си. Важна роля в укриването му играе монахинята Христина. Тя бди над него с дух на истинска българка и родолюбка. В зимника на метоха, под килията на калугерката Христина е скривалището на Апостола, което е запазено до днес и експонирано.

КАРЛОВО

-         Къща-музей "Васил Левски"

Карлово е разположен в Карловската долина, която е част от прочутата Розова долина. Градът е родно място на Апостола на свободата Васил Левски. Къщата, в която е роден Васил Левски, се намира в западната част на Карлово, недалеч от старата част на града, на пътя за Сопот. Скрита зад дебели стени и сгушена сред чемшири и пълзящи лози, къщата е съхранила спомена за забележителния млад мъж, смело жертвал живота си в името на свободата на своя народ. Къщата на Васил Левски е реставрирана в оригиналния си вид през 1933 г. и отворена като музей през 1937 година. Днес музеят включва мемориална изложба родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски и зала, разказваща за неговата дейност и жизнен път. Основната колекция във фондовете се състои от сбирка от фотокопия, документи и други свидетелства, свързани с живота на Левски и приноса му в борбата за свобода на българския народ.

КАЛОФЕР

-         Национален музей "Христо Ботев"

Град Калофер е разположен на двата бряга на река Тунджа, между Стара планина и Средна гора. Над града се извисява връх Ботев най-високият в Стара планина. Калофер е родния град на големия български поет и революционер Христо Ботев. Музеят е изграден на мястото, на което е била построена последната къща на Ботьовото семейство. Музейният комплекс се намира в Ботевата градска градина и обхваща: Мемориалната къща-музей, изложбената зала, паметника на Христо Ботев, и паметника на Иванка Ботева майката на поета. Мемориалната къща-музей представя автентичната обстановка, в която е отраснал Ботев. В изложбената зала се съхраняват лични принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, неговото семейство и сподвижници.

БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

-         Бачковски манастир

-         Асенова крепост

Бачковският манастир се намира в Западните Родопи, на 10 км южно от Асеновград, в южния край на с. Бачково. Основан е през 1083 г. и е вторият по големина в България. Състои се от два манастирски двора, отвсякъде обградени от внушителни жилищни и стопански сгради. Тук са Съборната черква Успение Богородично, построена през 1604 г., черквата Св. архангел Михаил (Х-ХV в.) и в по-малкия двор - черквата Св. Николай, построена през 1834 г., със стенописи от Захарий Зограф (1840 г.). Забележителни са старинната чудотворна икона на Св. Богородица от 1310 г., както и най-голямата панорамна стенописна композиция в България Изнасянето на чудотворната икона, дело на Алекси Атанасов (1846 г.).

Асеновата крепост - символът на Асеновград е разположена върху усамотена скала и е надвесена над шосето Асеновград-Смолян, минаващо по долината на Чепеларска река. Крепостта се състои от външно укрепление и вътрешна крепост. Тук е черквата "Св. Богородица Петричка" (строена през Х век), която е най-добре запазената постройка от целия комплекс.

Безгръбначни фосили, Висши растения, Насекоми, Риби, Земноводни, Влечуги, Птици и Бозайници.

ЖЕРАВНА

-         Архитектурно-етнографски резерват

-         Къща-музей "Йордан Йовков"

Жеравна е китно селце, разположено в малка котловина в източната част на Стара планина. Намира се на 14 км южно от Котел. Селището се появява през XII-XIV век. През XVIII век се превръща в занаятчийски и културен център. Днес Жеравна е известен архитектурен резерват. Селото е запазило автентичния си възрожденски облик тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени. Някои от къщите са на повече от 300 години.
Йордан Йовков, един от най-значимите български писатели е роден в Жеравна през 1880 г. Родната къща на великия писател се намира на площад "Голямото бърдо". Тя е едноетажна къща, заобиколена от каменни стени. В двора, изпълнен със зеленина се издига паметника на писателя, седнал на малък стол, вглъбен в своя вълшебен свят. Интериорът в къщата е запазен и се усеща автентичната атмосферата на миналото. Тук е уредена експозиция на документи и ръкописи на Йовков.

РИЛА

-         Връх Мусала

Рила е най-високата планина на Балканския полуостров (на 6 място в Европа след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна). От Рила извират големите български реки Искър, Марица и Места.
В Източния (Мусаленски) дял на Рила се намира връх Мусала (2925 м.) - най-високият връх не само в България, но и на Балканския полуостров. Името на върха има турски произход и означава пътят към Бог. Снежната покривка тук се задържа 8 месеца, а температурата е над 0С само 4 месеца в годината. Мусала може да се изкачи като се вземе кабинковия лифт от Боровец до Ястребец и оттам по маркирана пътека през хижа Мусала до върха за около 2,5 часа.

ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА

-         Пещера Ухловица

-         Агушевия конак

Пещерата Ухловица се намира в Родопи планина, на 3 км североизточно от село Могилица. До входа й се стига по стръмни, почти отвесни стълби. Ухловица е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пещерата Ухловица се намира на 1040 метра надморска височина, а температурата вътре в нея през цялата година е 10-11 С.

Агушевият конак в село Могилица е единствения по рода си в България феодален замък (резиденция на богат турски феодал). Конак означава дворец, голяма къща. Построен е през 1834 г. и е уникален със своите 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Таваните, стените, шкафовете и парапетите са резбовани. Кулата е украсена с рисунки на цветя. Вътре в стаите са подредени невероятни колекции на българските народни занаяти - истинска съкровищница от кърпи, черги и украшения.

СЕЛО ШИРОКА ЛЪКА

Село Широка Лъка е единствен по рода си в България архитектурно-етнографски резерват. То е символ на родопската култура и дух. Селото е известно с оригиналният си родопски стил, музикални традиции и история. Намира се на 24 км от гр. Смолян. Интерес представляват многобройните къщи, съхранили характерната Родопска архитектура (Калайджийската, Учиковската, Григоровската, Дуревата, Богдановата старинни къщи), етнографския музей (в сградата на Згуровския конак), църквата "Успение Богородично", построена през 1834 г. само за 38 дни. Селото се характеризира още и със старите сводести мостове и калдъръмените улици.Широка лъка е родното място на последния български екзарх Стефан I, избран през 1945г. В Широка лъка се намира Средното фолклорно музикално училище (едно от двете в страната), разнасящо славата на българския фолклор далеч зад пределите на България.

ТРИГРАДСКО ЖДРЕЛО

-         Триградско ждрело.

-         Пещера "Дяволско гърло"

Триградското ждрело е впечатляващо с размерите и формата си. Разположено е по поречието на река Триградска, на 2 км северно от с. Триград. Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км по протежението на реката, като от двете страни се издигат мраморни скали. Височината на скалите на места достига до 250 м. На източната страна на скалния венец на ждрелото, се намира пещерата "Харамийска", която през енеолита е била обитавана от древните жители по тези места (в началото на пещерата се намират останки от пещерните им жилища). Тя все още не е благоустроена.

Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера "Дяволско гърло". По изкуствено изкопан тунел с дължина 150 м се стига до впечатляваща с размерите си зала. От залата, по виеща се стръмна стълба се стига до естествения вход на пещерата. При изкачването може да се види малка част от един от най-високите подземни водопади в Европа (42 м). Температурата в пещерата е 8 С.

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА

-         Ягодинска пещера

-         Буйновско ждрело

Ягодинската пещера се намира на 3 км югозападно от с. Ягодина. Входът на пещерата, който е за туристите е изкуствено направен, а естественият вход на пещерата е 30 м над шосето. Ягодинската пещера е една от най-дългите (10 км) и най-интересни пещери в България и най-красивата в Родопите. Състои се от 5 етажа, като част от нея е електрифицирана и пригодена за туристически посещения. В залите на пещерата могат да се видят чудни сталактити, сталагмити и сталактони, а също така драперит, синтрови езера, хелектити и още много други пещерни и скални образувания. В пещерата са открити следи от живот от времето на енеолита (4 хил.пр.н.е.), а също и от по-късната бронзова епоха. Открити за посещение са енеолитните жилища, намиращи са на десетина минути от изкуствения изход на пещерата.

Буйновското ждрелото е разположено от двете страни на Буйновска река, приток на р. Въча. Буйните планински води са прорязали варовитите скали и са създали изключително красивата природна забележителност.

 
РСО МАРИЦА
Този интернет сайт е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни, съфинансирана от
Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от РСО "Марица" и при никакви обстоятелства не може да се приема,
че той отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.