За проекта   Регистрация   Контакти   English | Log in

Традиции и обичаи в Китай

Китай е една от най-очарователните страни на света, а китайските обичаи – причудливи, мистични и древни. Има много китайски обичаи с които сме запознати – червения плик за пари, фън шуй, китайския астрологичен календар и разбира се, новогодишните празненства.

Със своята площ от 9 600 000 кв.км, Китай е третата по големина страна в света. От един човек, израснал сред обичаите на Западната култура не се очаква изцяло да разбира китайските обичаи. Някои от тях се приемат по-лесно от други, а някои са сходни до нашите – например обичаят да носиш подарък когато отиваш на гости на някого. Подаръкът би могъл да бъде кошница с плодове или цветя, а като количество заложете на 8, тъй като осмицата се счита за поличба, която носи добро на дома.

Това е често срещан обичай в Китай. Когато Ви подарят подарък или получите награда, оставете пакета неотворен, но на видно място. Ако получилият подарък го отвори пред подаряващия ще го счетат за алчен и ще сметнат, че не оценява подаръка.

Сред традициите в Китай има една, която се счита за необходимост при създаването на взаимоотношения и е добра за бизнес. И това е пушенето! Друг от аспектите на тази традиция е, че пушенето се счита за вредно за жените – затова те не пушат. За хората на Запад това вероятно е странно, но в Китай това е въведение в приятелството, а предлагането на цигара носи престиж на онзи, който я предлага. Въпреки че да откажеш предложената цигара не е сериозно, трябва да го направите с уважение и любезност. В последните години пушенето в Китай е забранено на публични места, което го превръща в една от традициите, които неизбежно ще отшумят.

Както и във всяка друга култура, и в китайската има теми, които ще причинят неудобство по време на разговор. В Китай, обичаят диктува, че трябва да забелязваме индикациите на другите, когато се чувстват неудобно с темата на разговор. Трябва да внимавате особено с теми като политика или религия. Ако човекът отсреща внезапно стане мълчалив, показва признаци, че не Ви разбира, или смени темата, трябва да приключите с въпросите по дадената тема.

Как се поздравяват китайците?

Традиционно поздравът се състои в лек поклон. В туристическите региони хората вече са свикнали със западното ръкостискане. Във всеки случай е важна йерархията. По-младите поздравяват по-възрастните, а по-нискостоящите в социално отношение поздравяват по-висшите.

Ръка се подава на жена, само ако тя сигнализира готовност за такъв вид поздрав. Важен реквизит при поздрава е визитната картичка. Тя се подава като подарък с двете ръце. При това се споменава името. Вежливостта изисква получателят първо да прочете визитката, преди да я прибере.

Класическите гафове стават когато човек е поканен на трапезата. За гостите е запазено правото да започнат първи с яденето. Поръчките са работа на домакина. Израз на вежливост е човек да опита от всички ястия и да ги похвали. Ако принципно не можете да приемете някое от ястията, не е зле да обясните причината за това – например с вегетарианството си.
За голям гаф минава подсмърчането на масата, или поставянето на пръчиците напряко върху чинията. Пръчиците за ядене се поставят винаги до купичката. Не бива сам да доливате питие в чашата си. Не прекалявайте с алкохола, ако след ядене срещата продължи на бара. Независимо, че по време на бизнес-пътувания се консумира достатъчно алкохол, минава за слабост човек да е пиян.

Бакшиш – не, малка лъжа – може!
Най-добре не давайте никакъв бакшиш. Даването на повече пари на сервитьора е необичайно за Китай и може да бъде възприето като обида. Китайците се чудят на този обичай и винаги се питат защо някой трябва да получава допълнително възнаграждение за дейност, която вече е платена.

По време на разговори, както в много азиатски страни, е важно човек да не излага събеседника си. В името на запазване на реномето му са разрешени и малки лъжи. Най-добре комуникацията се осъществява на базата на разговор разговорна с безобидни теми. Дръжте се настрана от политическите въпроси. Искрените похвали за страната се възприемат винаги много добре. По време на разговора не би трябвало да гледате събеседника си директно в очите. Соченето с пръст също е неучтиво.

Оказва се, че, за да се ожениш в Китай съвсем не е важно само да си влюбен. Цената на булките варира в зависимост от региона и за целта е публикувана карта в социалната мрежа Sina, съобщава вестник China Daily.

Според тази карта страната е разделена на пет зони според стойността на булките (пари или имущество, които младоженецът трябва да покаже) и е изготвена на базата на 300 конкретни примера.

Първо място в списъка заема източният мегаполис Шанхай, където средният размер на изискваното притежание е не по-малко от 1 милион юана плюс апартамент в добавка.
Чунцин пък е в дъното на списъка, в който има семейства, които дори плащат, за да омъжат дъщерите си. В резултат на това, много интернет потребители в Китай се оплакват, че не могат да си позволят да се оженят, а други затъват в дългове, за да се задомят.

Вестникът цитира примера на някой си Джу от провинция Хънан, който бил доста изненадан, когато бъдещите роднини след годежа с дъщеря им, с която младият човек имал връзка повече от две години, го помолили да плати цената за булката от 80 000 юана. В противен случай младоженецът бил заплашен с разваляне на годежа. Той бил принуден да вземе заеми от роднини и приятели, които бил в състояние да изплати чак три години по-късно.

Бракът изисква от младите хора в Китай понякога огромни разходи. 52% от жените в страната определят притежаването на собствено жилище за задължителен атрибут на брака.

Цената на самата церемония понякога достига десетки хиляди юана. Разходите за брак в Китай за последните 30 години се увеличават според данните на интернет – ресурсите. Сватбеният „чек“ за този период е скочил от 500 на 2 милиона юана.
Освен това, в Китай традиционно на сватбата роднините на младоженеца трябва да подготвят “сватовски подаръци” за роднините на булката, а нейните роднини – зестра, чийто размер зависи от региона.

Богът на китайската кухня

Според легендата една седмица преди започването на Китайската Нова година, или Пролетния фестивал, Богът на кухнята се връща в небесата, за да докладва за поведението на семейството по време на предходната година. Негативен доклад от Бога на кухнята означава, че семейството ще има лош късмет през идната година.

Много домове в Китай, Тайван и Югоизточна Азия имат изображение на Бога на кухнята Цао Чун (Tsao Chun), което обикновено е закачено над печката. Цао Чун не само съблюдава вътрешните работи в семейството, но е и морална сила в живота на всички негови членове. Цао Чун е този, който се качва на небесата всяка  година по време на Китайската Нова година, за да представи доклад на Нефритения император за доброто и лошото поведение на всеки от семейството.

Обикновено тогава членовете на семейството се опитват да „подкупят“ Цао Чун, като намазват устата му със захар или мед, така че да може да представи „подсладена“ версия на техните добри и лоши дела в зависимост от случая. Изкачването на Цао Чун до небесата е съпътствано с изгарянето на неговия образ: димът, издигащ се към небесата, символично представя неговото пътуване до Нефритения император. Тогава ново негово изображение се поставя над печката за следващата година.

Лепкава торта (Nian Gao, китайска плодова торта, приготвена на пара)

За да се подсигури благоприятен доклад от Бога на кухнята, обичаят включва и храненето му с лепкава торта. Според различни предания това било или подкуп, или просто средство за подсигуряване, че устата на Бога на кухнята е достатъчно пълна с торта, за да не може да предаде неблагоприятен доклад. Лепкавата торта се приготвя на пара (както повечето китайски торти) от брашно от лепкав ориз и сушени плодове.

Рецепта за Лепкава торта (китайска плодова торта на пара)
За 8 порции

Съставки:
1 ч.л. брашно
2 яйца, с разделени белтъци и жълтъци
1/4 ч. масло
1/2 ч. захар
1 1/4 ч. брашно от лепкав ориз
1/3 ч. мляко
1 ч. нарязани на кубчета сушени плодове без костилки (напр. сливи, круши, фурми)
1 парче захаросан джинджифил, нарязан на кубчета (по желание)
1/2 ч. нарязани на ситно орехи

Приготвяне:
Намажете с мазнина форма за хляб с приблизителни размери 10 х 20 см и оставете на страна.

Разбийте белтъците до твърд сняг. Смесете маслото и захарта. Добавете жълтъците и разбъркайте добре. Добавете една трета (малко по-малко от ½ ч.) от брашното от лепкав ориз и разбъркайте. Добавете около половината мляко. Продължавайте да добавяте оризовото брашно и млякото, редувайки ги, докато не прибавите цялото количество. Добавете и плодовете, които използвате, а след това и разбитите белтъци. Така полученото тесто за торта изсипете във формата за хляб и сгответе на пара, покрито, за около един час. Изчакайте да изстине и нарежете на тънки филийки.

РСО МАРИЦА
Този интернет сайт е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни, съфинансирана от
Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от РСО "Марица" и при никакви обстоятелства не може да се приема,
че той отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.